11.15., csütörtök
Albert, Lipót

Bővül a természet-védelemre fordítható uniós forrás

Dátum: 2015.06.23.

A 2014-2020 közötti költségvetési ciklusban 46 milliárd forint uniós forrást vehet igénybe Magyarország természetvédelmi pályázatokra.

Az előző hétéves időszakban csak 38 milliárd forint állt rendelkezésre ilyen célokra - közölte a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára csütörtökön Keszthelyen.

Rácz András beszélt arról is, hogy az elkölthető 46 milliárd forintból csak az ökoturisztikai fejlesztésekre - az eddigi 11 milliárd forint után - 18 milliárd forint forrás jut.

A helyettes államtitkár kifejtette: a tíz magyarországi nemzeti park az elmúlt ciklusban 32 élőhelyfejlesztési pályázat keretében összesen 6 milliárd forintot költhetett el. Ennek köszönhetően mára mindenütt korszerű körülményeket sikerült biztosítani a biológiai sokszínűség fenntartását is szolgáló őshonos állatok számára.

Hangsúlyozta, hogy a nemzeti parkoknak éppen a biológiai sokféleség védelme, a védett területek jó természeti állapotának megőrzése a fő feladata. Ma a 10 nemzeti parkban lévő nagyállatállomány létszáma összesen eléri a 14 ezer egyedet.

Puskás Zoltán, a BFNP igazgatója arról beszélt, hogy az egykori Festetics-uradalom máig megmaradt, egyedi vérvonalú bivalyállományának tartási körülményeit javította és az ehhez szükséges felszereléseket bővítette a nemzeti park a 248 millió forintos pályázati forrás jóvoltából. 

Az igazgató kitért arra, hogy az elmúlt hétéves pályázati ciklusban mintegy 3 milliárd forint európai uniós támogatást nyert el a BFNP. Közel felét ökoturisztikai bemutatóhelyek fejlesztésére fordították, nagyobbik részét pedig az élőhelyfejlesztési feladatokra költötték.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője egyebek közt kiemelte: Keszthely és Hévíz térségének, a Kis-Balaton vidékének olyan természeti értékei vannak, amelyeket meg kell őrizni, és minél többeknek meg is kell mutatni. Ezeket a célokat pedig jól szolgálják a felhasználható uniós források.

Forrás: http://lakossag.szechenyi2020.hu/hirek/jelentosen_...

További hírek

még több hír

eseménynaptár

Projektzáró2015.07.16. 10:00

A német nyelvű és német nemzetiségi nevelés-oktatás infrastrukturális kapacitásának bővítése Győrben című projekt zárórendezvénye.

További részletek
Átadás2015.06.26. 10:00

Az "AQUASANARIUM - szolgáltatásbővítés a Hotel Európa fit****superiorban" c. projekt ünnepélyes átadása.

További részletek

hírlevél